Glutation i celijaklija

Intolerancija na gluten i Celijaklija kao bolest su sve češće zastupljene među ljudima u protekloj deceniji. Gluten koji se nalazi u zrnu žitarica dovodi do inflamacije crevnog trakta, iritira digestivni trakt i tako sprečava adekvatnu apsorpciju hranljivih materija. To dovodi do ne brojeno mnogo  potencijalnih loših zdravstvenih stanja.

Glutation i Celijaklija  su tesno povezani, zbog upale i nedostatka antioksidativnih enzima, oni koji boluju od Celijaklije imaju izuzetno niski nivo glavnog antioksidanta našeg tela „Glutationa“.

Kako Celijaklija utiče na vaše zdravlje ?

Kao što je već pomenuto, konstantna upala značajno sprečava telo da apsorbuje hranljive materije na bilo koji  način. Samim tim se je telo osiromašenom svim potrebnim nutritijentima koji su bitni za normalnu fiziološku funkciju a to dovodi do ozbiljnog pada imunog sistema.
Stalni napad na digestivni trakt unosom glutena ozbiljno sprečava imunološki sistem da nas brani od infekcija. Tako vaše telo postaje sve ranjivije za druge bolesti a ujedno dolazi do bržeg starenja organizma.

Glutation i uticaj na Celijakliju

Na Univerzitetu u Beogradu u Laboratoriji za molekularnu biologiju i endokrinologiju proučavali su efekte Glutationa i D+Celijaklije kao bolesti.
Studija je ispitala 39toro dece koja su bolovala od Celijaklije kao i 19 kontrolnih pacijenata. Merenje aktivnosti i nivoa antioksidativnih enzima i nivoa glutationa kao i lipidnih hidroperoksida.

Otkriveno je alarmantno stanje da zbog niskog nivoa Glutationa u telu kod svih pacijenata obolelih od Celijaklije. U drugom smislu to je bilo izuzetno uzbudljivo otkriće, jer to znači da dopunjavanjem nivoa glutationa kroz aampuliranii glutation možete dramatično poboljšati stanje imunološke funkcije i inflamatorni odgovor na gluten.

Oksidativni stres je kritična komponenta u patogenezi Celijakliske bolesti. Ovo, zauzvrat, ometa antioksidativni kapacitet bolesnika sa Celijaklijom, nivoi glutationa su značajno smanjeni kod ispitivanih pacijenata.

Prirodni antioksidanti, naročito Glutation, mogu biti izuzetno korisni suplementi za lečenje Celijaklije.

Povećanje nivoa glutationa pogoduje smanjenjuantioksidanata usled zapaljenja creva, kao i borbe protiv inflamacije. Ujedno i smanjuje ozbiljne reakcije na gluten. Tako Glutation deluje na nekoliko nivoa, održavajući niske nivoe antioksidanata i sprečavajući reakciju koja na prvom mestu smanjuje ove antioksidante.

Bilo da pate od manje ili veće intolerancije na gluten kod Celijaklije, podižući nivo ampuliranim Glutationom, može se značajno poboljšati opšte zdravstveno stanje. Poboljšavajući u apsorpciji hranjivih nutritijenata kao i smanjenju reakcije na gluten u digestivnom traktu.